مفهوم حسابرسی و وظایف یک حسابرس
حسابرسی چیست؟
حسابرسی یک آزمون ارزیابی هدفمند از صورت های مالی سازمانهاست که در جهت نمایش دقیق، منصفانه، درست و حصول از اطمینان ثبت معاملاتی که ادعا شده اند، میباشد.
حسابرسی توسط کارکنان سازمان بصورت داخلی و یا توسط شخصی خارج از شرکت بصورت برون سازمانی انجام شود.
زمانی که از امور مالی یک شرکت حسابرسی میشود، اگر توسط اشخاص برون سازمانی در شرکتهای خصوصی انجام شود، میتواند برای از بین بردن جانبداریها بسیار مفید فایده واقع شود.
انجام عملیات حسابرسی، به سهامداران کمک میکند تا در مورد موضوع در حال حسابرسی، تصمیمات آگاهانه تر و دقیقتری بگیرند.
زمانی که حسابرسی ها توسط اشخاص ثالث اجرا میشود، نظر حسابرس بدون اینکه روابط کاری شرکت را تحت تأثیر قرار دهد، صادقانه تر و منصفانه تر است، چرا که فرد حسابرس، شخصی مستقل از شرکت است.
اکثر شرکت ها یک بار در سال حسابرسی میشوند، در حالی که شرکتهای بزرگتر ممکن است بصورت ماهانه حسابرسی شوند. برای برخی شرکت ها، حسابرسی بدلیل اینکه ممکن است اطلاعات بصورت عمدی غلط اظهار شوند و خیال تقلب و حیلهگری در سر افراد پرورش داشته باشد، یک نیاز قانونی است.
در برخی شرکتهای بازرگانی عام، حسابرسان به عنوان منبعی برای ارزیابی تأثیرگذاری کنترل های داخلی بر گزارش های مالی استفاده میشود.
انواع حسابرسان
در حیطهی حسابرسی برون سازمانی، دو گروه متفاوت از حسابرسان وجود دارند: یک نوع حسابرس برون سازمانی یا قانونی وجود دارد که بصورت مستقل به منظور ارزیابی گزارشگری مالی فعالیت میکند
علاوه بر این، نوع دیگری از حسابرسان برون سازمانی هستند که صورتحساب های هزینه را بررسی و ارزیابی میکنند تا ببینند که دارای اظهارات غلط هستند یا نه. هر ۲ نوع حسابرسان یک مجموعه از استانداردها را پیروی میکنند.
حسابرسان داخلی، همانطور که از نامشان پیداست، توسط شرکت یا سازمانی برای انجام حسابرسی استخدام میشوند. حسابرسان داخلی اطلاعات را درباره ی دقت دفاتر و کفایت کنترل های داخلی، به هیئت مدیره، مدیران و دیگر سهامداران ارائه میکنند.
حسابرسان مشاور – که بصورت داخلی کار نمیکنند – استانداردهای شرکتی که دارند حسابرسی اش را انجام میدهند را در مقابل یک سری استاندارده ای دیگر استفاده میکنند. این گروه از حسابرسان زمانی که یک سازمان منابع لازم جهت حسابرسی قسمت های مشخصی از عملیاتش را ندارد به کار گرفته میشوند.
کانال تلگرام ما را از دست ندهید
شواهد حسابرسی
عبارت است از اطلاعاتی که برای بررسی معاملات مالی، رویه های کنترل داخلی و بقیهی عوامل جمعآوری شده و برای تأیید صورتهای مالی توسط حسابدار رسمی(حسابرس) ضروری است. مبلغ و نوع شواهد حسابرسی در نظر گرفته شده به طور قابل توجهی بر اساس نوع شرکت مورد حسابرسی – همانند حدود حسابرسی مورد نیاز – متفاوت است.
هدف هر حسابرسی، تعیین تطابق صورت های مالی شرکت با اصول پذیرفته شدهی حسابداری قابل اجرا در مورد واحد تجاری است. شرکت های تجاری عام، عموماً باید صورت های مالی حسابرسی شده را بصورت دوره های به سهامداران ارائه کنند.
حتما مقاله ارتباط ربات های تلگرام با حسابداری نوین مطالعه کنید.
وظایف حسابرس
- جمعآوری و تجزیه و تحلیل اطلاعات به منظور پی بردن به کمبود کنترل ها، ثبت های تکراری، زیادهروی، تقلب یا موارد عدم رعایت با قوانین، مقررات و خط مشیهای مدیریت.
- گزارشدهی به مدیریت دربارهی نتایج حسابرسی و نحوهی استفاده از دارایی ها و پیشنهاد تغییراتی در عملیات و فعالیتهای مالی
- تهیهی گزارش های تفصیلی بر اساس یافته های حسابرسی
- بررسی اطلاعات مربوط به دارایی هایی از جنس مواد و کالا، ارزش خالص، بدهی ها، سهام سرمایه(سهام انتشار نیافتهی شرکت های تضامنی)، مازادها(مانند مازاد تجدید ارزیابی)، درآمد و هزینه ها
- بازرسی دفاتر حساب و سیستم های حسابداری از لحاظ کارایی، اثربخشی و استفاده از روشه ای پذیرفته شدهی حسابداری برای ثبت معاملات
- آزمون و ارزیابی سیستم های اطلاعاتی و مالی از لحاظ کنترلهای مربوط به منظور حصول اطمینان از قابل اعتماد بودن سیستم و درستی اطلاعات
- نظارت بر حسابرسی مؤسسات و تعیین حدود رسیدگی لازم
- آماده کردن، تجزیه و تحلیل و تأیید گزارش های سالانه، صورت های مالی و دیگر ثبت ها با استفاده از روش های حسابداری و آماری پذیرفته شده به منظور ارزیابی وضعیت مالی و تسهیل در امر برنامه ریزی مالی
- ارائهی مشاوره به مقامات شرکت دربارهی مسائل عمدهی مالی و مقرراتی
- بررسی وجوه نقد، حسابهای دریافتنی و پرداختنی، اوراق بهادار قابل معامله و چکهای برگشتی به منظور حصول اطمینان از اینکه ثبت های انجام شده، صحیح هستند
- آزمون موجودی کالا به منظور تأیید ورودی های دفتر روزنامه و دفتر کل
- بررسی اینکه اهداف سازمان در فعالیت های مدیریت مشهود است یا خیر و همچنین اینکه کارکنان اهداف را درک کرده اند یا خیر
- آزمون ثبت ها و مصاحبه با کارکنان به منظور حصول اطمینان از ثبت معاملات و تطابق آنها با قوانین و مقررات
- نظارت بر کار پرسنلی که در بایگانی، ثبت، گردآوری و انتقال ثبت های مالی فعالیت دارند
- تولید اطلاعات بِروز با استفاده از سیستم های رایان های داخلی به منظور کمک به مدیریت برای اتخاذ تصمیمات بر اساس اطلاعات واقعی و نه تاریخی
- اجرای پیش حسابرسیها به منظور تشخیص اینکه برنامه ها و سیستم هایی که قرار است مورد استفاده قرار بگیرند، همانگونه که برنامه ریزی شده کار میکنند یا خیر
- بررسی حساب های مؤدی مالیاتی و اجرای حسابرسیها بصورت آنلاین، مکاتب های یا با احضار کردن او و انجام امور مذکور بصورت حضوری
- بررسی مالیهی مؤدی مالیاتی به منظور تعیین بدهی مالیاتی(با استفاده از نرخ های تنزیل و بهره)، مقرری های سالیانه، ارزشگذاری سهام و اوراق قرضه و ارزیابی استهلاک دارایی های تهیشونده
- حسابرسی حقوق و دستمزد و ثبت های حسابداری مربوط به کارکنان به منظور تعیین حق بیمهی بیکاری، پوشش دادن غرامت کارگران، بدهیها و تطابق با قوانین مالیاتی
حسابرسی داخلی
حسابرسی داخلی عبارت است از آزمون، نظارت، تجزیه و تحلیل فعالیت های مرتبط با عملیات یک شرکت که شامل ساختار تجاری، رفتار کارکنان و سیستم های اطلاعاتی می شود. حسابرسی از اجزای مهم مدیریت ریسک یک شرکت میباشد؛ به این صورت که قبل از تبدیل مسائل به مشکلات اساسی، به تشخیص آنها کمک میکند.
حسابرسی داخلی روزانه، هفتگی، ماهانه یا سالانه، اثربخشی سیستم کنترل داخلی یک شرکت را ارزیابی کرده و از تقلب ها و سوء استفاده ها پرده بر میدارد. برخی قسمت ها ممکن است بیشتر از سایرین حسابرسی شوند.
برای مثال، یک فرآیند تولیدی ممکن است به منظور اهداف کنترل کیفیت، به حسابرسیهای روزانه نیاز داشته باشد، در حالی که بخش منابع انسانی ممکن است در رابطه با ثبت ها و فرآیندهای مربوطه(بیمه، حقوق، استخدام و…) به حسابرسی سالانه نیاز داشته باشد.
زمانبندی حسابرسی در تقویم کمک میکند تا از اجرای حسابرسی ها بصورت مستمر اطمینان حاصل شود. بخشهای سازمان باید آگاه باشند تا مستندات و موارد لازم برای حسابرس را داشته باشند و در دسترس او قرار دهند. زمانی که ظنّی بر فعالیت غیرقانونی یا غیراخلاقی وجود داشته باشد، ممکن است حسابرسی غافلگیرانه اجرا شود.
آیین حسابرسی داخلی
حسابرسی داخلی با ارزیابی فرآیندها و رویه ها توسط حسابرس شروع میشود. سپس حسابرس نتایج را تجزیه و تحلیل و با اهداف کنترل داخلی مقایسه میکند. او تعیین میکند که آیا نتایج با روشها و قوانین داخلی و همچنین قوانین دولتی مطابقت میکند یا خیر. در نهایت، حسابرس گزارش حسابرسی را تألیف و آن را به صاحبکار تقدیم میکند.
توضیحاتی پیرامون قابلیت حسابرسی
قابلیت حسابرسی یک فاکتور مهم در فرآیند حسابرسی است. حسابرسی زمانی که حسابرسان به اطلاعات صحیح مالی دسترسی داشته باشند، تأثیرگذارتر است. قابل حسابرسی بودن یک شرکت، به حسابرسان اجازه میدهد تا ارزیابی دقیقتر و کاملتری از مسائل مالی شرکت به انجام رساند.
توضیحاتی پیرامون خطر حسابرسی
خطر حسابرسی یعنی خطر اینکه صورتهای مالی اساساً اشتباه اند؛ ولو اینکه نظر حسابرسی مشخص سازد که گزارشهای مالی عاری از هرگونه اظهارات غلط در اقلام است.
دو جزء خطر حسابرسی، خطر اظهارات غلط اساسی و خطر کشف است. بخاطر اینکه بستانکاران ، سرمایه گذاران و سایر سهامداران بر صورتهای مالی متکی هستند، خطر حسابرسی ممکن است برای حسابرس مستقل که کار حسابرسی شرکت را انجام میدهد، بدهی قانونی متحمل کند.
منابع :
http://www.investopedia.com
https://job-descriptions.careerplanner.com
http://mitk.am/
http://blog.kaseya.com/
دیدگاه خود را ثبت کنید
آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!